Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kåret til verdens beste IT-løsning

Publisert 18. jun 2014

Politiets Utlendingsenhet (PU) og saksbehandlingssystemet UTSYS var finalist i den internasjonale prestisjekåring Global Awards for Excellence in Adaptive Case Management som gikk av stabelen i Washington DC natt il 18. juni norsk tid. PU gikk helt til topps med UTSYS, et IT-system som er utviklet av Computas. Som finalist var UTSYS allerede plukket ut som ett av de aller beste systemene i hele verden. Nå er fasiten altså her: Politiets Utlendingsenhet har verdens beste IT-system.

Stort å vinne denne prisen

- Vi synes det er stort å vinne denne prisen. Utvikling av nye og moderne arbeidsverktøy som UTSYS setter Politiets Utlendingsenhet i stand til å jobbe smartere og mer effektivt. Samtidig gjør effektive saksbehandlingssystemer som UTSYS at PU er bedre rustet til å møte fremtidens kriminalitet, sier PU-sjef Kristin Kvigne.

- Uten det tette og gode samarbeidet med brukerne av systemet, og et gjensidig godt samspill med Computas, hadde vi neppe klart å utvikle en verdensledende IT-løsning på øverste hylle. Derfor gjør det oss litt ekstra stolte når selv amerikanerne legger merke til norske IT-systemer innen politi og justis. Her i USA opplever vi nå nesten en overraskende god interesse for det vi utvikler av IT-løsninger innen politi og justis i lille Norge blant de andre finalistene og deltakerne. Nettopp derfor er det svært gledelig å motta beviset på at det gjøres mye riktig innen politi og justis i Norge – med fokus på å skape moderne og fleksible IT-løsninger som er tilpasset fremtidens krav til kvalitet og effektivitet blant brukerne. Det er viktig for en effektiv saksbehandlingsprosess og derfor er det spesielt gledelig at UTSYS, som er et IT-prosjekt på tvers av etater og organisatoriske grenser i politiet, fremheves som den aller beste IT-løsningen innen politi og justis i hele verden, utdyper Eirik Aarre.

UTSYS er utviklet for ytterligere integrasjon, slik at dobbeltføringer og enkeltstående oppdateringer i andre systemer kan unngås, noe som samtidig vil kunne bedre datakvaliteten på tvers av etater. Det betyr at UTSYS har mulighet for å samle sentral informasjon fra andre systemer, og presentere dette i en forenklet og enhetlig form, noe som i seg selv vil tilrettelegge for ytterligere effektivitets- og kvalitetsforbedringer i tiden fremover.

Norske utviklere bak suksessen

- Å bli innstilt som finalist i denne prestisjetunge internasjonale kåringen var en gedigen seier i seg selv. Sammen med PU har vi skapt en unik IT-løsning som samordner saksgangen og samhandlingen på tvers av etatsgrenser og organisatoriske enheter. Dette viser at det finnes flere verdensledende IT-prosjekter i norsk offentlig sektor, som fortjener ros og oppmerksomhet, sier Trond Eilertsen, administrerende direktør i Computas.

UTSYS er kåret til verdens beste ACM-løsning, noe som angir et dynamisk og fremtidsrettet IT-system hvor brukerne gis god beslutningsstøtte innenfor et tydelig rammeverk, men hvor valgfriheten og tilpasningsmulighetene likevel som regel er langt bedre tilpasset de virkelige behovene for behandling av data og oppfølging av prosesser og saksgang.

– Vi gratulerer Politiets Utlendingsenhet med verdens beste IT-løsning. Samtidig er dette en anerkjennelse av at Computas, gjennom et tett og godt samarbeid med fremtidsrettede aktører i offentlig sektor, utvikler løsninger som ligger helt i verdenstoppen – og som har potensiale til å benyttes innen offentlig sektor også andre steder i verden. Det skjer faktisk en god del spennende i Norge, sier Trond Eilertsen i Computas.

Politiet tar over stafettpinnen fra Domstolene

Fasiten fikk vi under den internasjonale prisutdelingen i Washington DC i natt. UTSYS følger opp fjorårssuksessen til Lovisa, domstolenes saksbehandlingsløsning, som ble kåret til verdens beste ACM-løsning i fjor. Det betyr at politi og justissektoren i Norge, sett i et globalt perspektiv, utmerker seg med verdens aller beste IT-løsninger. Det er en utrolig prestasjon og det var derfor stor interesse for å forstå den norske suksessoppskriften, noe som gjør at flere i løpet av natten har henvendt seg til de titalls deltakerne fra Norge.

- Det har vært en fantastisk seremoni og prisutdeling her i Washington DC. Vi var ydmyke i forkant, da det var mange gode kandidater, men mente det var en såpass stor anerkjennelse å bli innstilt som finalister i en global målestokk, at vi valgte å være tilstede under arrangementet i USA. Det angrer vi ikke på nå, sier Eirik Aarre, med et smil i det han holder opp det ene diplomet sammen med Maria Rekdal i Computas, som beviser at Politiets Utlendingsenhet har verdens beste IT-løsning innen politi og justis i hele verden.

Den anerkjente internasjonale prisen Global Awards for Excellence in Adaptive Case Management deles ut av The Workflow Management Coalition (WfMC), som er en global organisasjon bestående av blant annet utviklere, konsulenter, analytikere, universiteter og forskningsgrupper. Prisen er tidligere gitt til blant annet Mattilsynet for tilsynsløsningen Mats og til Domstoladministrasjonen for saksbehandlingssystemet Lovisa, noe som viser at det finnes en rekke suksessrike offentlige IT-prosjekter fra Norge. Andre og tidligere vinnere inkluderer store globale aktører som IBM, EMC, Newgen Software, OpenText og Pegasystems, for å nevne noen.